Türkiye'nin Her Yerine
ÜCRETSİZ KARGO

 x 

Sepet boş
SEPETİ GÖSTER

Tüketicilerimizden, ekstansif bakliyat üretiminde oldukça yaygın olarak kullanılan glifosat ile ilgili zaman zaman sorular alıyoruz. Sizleri bu hafta son yıllarda, oldukça gündeme gelen ve bir herbisit türü olan glifosat hakkında bilgilendirmek istedik.

 

 

Herbisit, yabancı otları öldürmek için ya da normal gelişimini önlemek için kullanılan kimyasal maddelerin tümüne birden verilen addır. Bilindiği üzere, zirai ürünlerdeki düşük verimin en büyük sebebi yabani otlardır. Glifosat kullanımı, bu yabani otlardan kurtulmanın ya da bu otların imhasında kullanılan bir yöntemdir. Glifosat, bir herbisit çeşidi olarak 1971 yılında tanımlanmıştır. Erime noktası oldukça yüksektir. (200 ºC ).Glifosat kullanımı çiftçinin çapa ile yapacağı mücadeleci tarım yöntemi yerine önerilen bir çabasız tarım yöntemidir.

Glifosat ile ilgili olarak Entropy dergisinde Massachusettes Institute of Technology (MIT) kaynaklı bir makale yayınlandı, makalede temel gıda maddelerinde glifosat kalıntılarına rastlandığı ve bu kalıntıların insan sağlığı üzerindeki etkilerinin bugüne kadar küçümsenmiş olduğu ortaya konuldu. Bu araştırmanın öncesinde de 2005 yılında Environmental Health Perspectives dergisinde yayınlanan bir makale de glifosatın plasenta hücrelerinde verdiği zararı kanıtlamıştı. 2013 yılı Eylül ayında, Arjantin'deki Ulusal Rio Cuarto Üniversitesi tarafın­dan yayımlanan bir araştırma bulgusuna göre; glifo­sat, en kanserojen maddelerden biri olan aflatoksin B1 üreten mantarların büyümesini güçlendirmektedir. Bunlarla birlikte GDO’lar ile glifosat’ın birlikte kullanılması ve tozlaşma yoluyla direnç geninin yabani bitkilere geçişi sonucunda glifosat’a dirençli süper yabani otların ortaya çıkabileceği konusundaki uyarılar dikkate alınmalıdır. Glifosat kullanımı ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Bildiğiniz gibi organik ürünlerde GDO veya glifosat gibi kimyasalların kullanılması yasaktır.