Türkiye'nin Her Yerine
ÜCRETSİZ KARGO

 x 

Sepet boş
SEPETİ GÖSTER

Blog

Organik Tavuk

4 ŞUBAT 2015 TARİHİNDE ORGANİK TAVUK ÜZERİNE ONLINE OLARAK YAYINLANAN HABER VE ORGÜDER AÇIKLAMASI

'Çok para veriyorsunuz ama hiçbiri organik değil'

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, ’organik’ adı altında oldukça yüksek fiyatlara satılan tavuk etinin seri üretiminin imkansız olduğunu, dünyada ve Türkiye’de hormonlu tavuk etinin de olmadığını, her pilice tek tek hormon uygulamanın mümkün olmadığını söyledi.

Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Ayhan Sümerli Röportajı

Gıda Teknolojisi dergisinin yayımlanan son sayısında Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Ayhan Sümerli organik gıda pazarı hakkındaki soruları yanıtladı.

Türkiye'de 2002-2013 yılları arasında organik gıda üretiminin 310 bin tondan 1 milyon 620 bin tona çıktığını belirten Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Sümerli, "300 milyon TL'si perakende, 100 milyon TL'si ise ihracat olmak üzere ülkemiz organik gıda pazarının cirosal büyüklüğü 400 milyon TL'ye ulaşmıştır. Pazar her yıl %20-25 oranında büyümektedir" diyor.

18. IFOAM (Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu) Dünya Organik Kongresi

Üç yılda bir düzenlenen IFOAM kongresine bu yıl Buğday Derneğinin katkılarıyla 3 gün boyunca İstanbul ev sahipliği yaptı. Kongreye dünyanın dört bir yanından katılan paydaşlar ile üç gün boyunca genel ve özel oturumlar yapılarak Türkiye’deki organik tarım sektörü başta olmak üzere dünya organik tarım sektöründeki deneyimler, yenilikler ve bilgiler üzerine konuşuldu. City Farm Genel Müdürü Ayhan Sümerli ise Türkiye’de Perakende Organik Ürün Pazarının gerçekleri üzerine bir konuşma yaptı.

Beslenmenin öneminin her geçen gün daha da arttığı bu dönemde hepimiz kaliteli ve güvenli gıda tüketmek istiyoruz. Kaliteli ve güvenli gıdayı bulabilmenin en kolay ve güvenilir yolu ise organik gıdaya ulaşmaktan geçmektedir.

Bu aşamada aklımıza gelen; Ürünlerin gerçekten organik olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Doğal ürün ile organik ürün arasındaki fark nedir? Bu ürünler nasıl yetiştiriliyor? Sağlıklı koşullarda paketleme yapılıyor mu? Çocuklarıma güvenle yedirebilir miyim? Organik ürünlerin denetimi nasıl yapılıyor? gibi pek çok sorunun cevabını sizlerle en açık biçimde paylaşıyor olacağız.

Organik tarım ile doğal tarım çok karıştırılmaktadır. Organik tarımın nasıl başladığı ve temel olarak organik ürünler ile doğal ürünleri nasıl ayırmamız gerektiğine bir bakalım.

Organik tarım, Dünya’da özellikle 2.Dünya Savaşı sonrası ölçüsüzce kullanılan gübre ve pestisit (tarımsal ilaçları) sonucu bozulan tarımsal ekosistemi ve insan sağlığını korumak amacı ile geliştirilmiştir. Tamamen katkısız, sağlıklı, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi yanında, tarımsal ekosistemi de koruyan bir tarım sistemidir. Daha genel bir ifadeyle, hiçbir yapay kimyasal madde kullanılmadan yapılan çiftçiliğe, organik tarım denir. Bu durum ise, üretimden taşımaya kadar her aşamada kontrol edilerek belgelendirilir yani sertifikalandırılır. City Farm, organik gıda denetimi konusunda bakanlık tarafından yetkilendirilmiş sertifikasyon firması olan “IMO-CONTROL Sertifikasyon Tic. Ltd. Şti.” ile çalışmaktadır. Organik ürünlerimiz 01.12.2004 tarihinde çıkarılan “5262 Sayılı Organik Tarım Kanunu” ve 18.08.2010 tarihinde resmi gazetede yayımlanan  “Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe” uygun olarak organik tarım esaslarına göre yetiştirilir, ambalajlanır ve etiketli olarak satılır.

Organik tarım ile sürekli karıştırılan bir tarımsal faaliyet olan Doğal tarım (naturel tarım) ise, organik tarımdan tamamen farklıdır. Bir arazide, dışarıdan hiçbir kimyasal gübre, ilaç veya hormon kullanılmadan kendi haline yetişen bir bitkinin ürününe doğal ürün denir. Doğal ürünlerin sertifikası bulunmamaktadır. Daha önceden, toprakta birikmiş olan gübre, ilaç ve diğer kimyasal madde kalıntılarının varlığı, doğal olduğunun sonucunu değiştirmez ancak, bu yöntemle elde edilen ürün ORGANİK DEĞİLDİR. Çünkü organik tarımın belirli kuralları olup, bunlara uyulması zorunludur. Bu iki tanım birbirlerinden kesin olarak ayrılmalı ve çok dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, her organik ürün, doğal (naturel) bir üründür. Ancak, her doğal ürün organik ürün değildir.

City Farm; Türkiye’de organik gıdanın önemine ve gerekliliğine inanmış genç ekibi tarafından yönetilen, Türkiye’nin organik konusunda öncü ve en büyük firmasıdır. Genel Müdürümüz Sayın Ayhan SÜMERLİ, aynı zamanda Türkiye'deki tüm organik ürün üreticilerini ve sanayicilerini bir çatı altında toplayan Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER)’in başkanıdır.

RAMAZANDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Uzmanlar Ramazan boyunca sağlıklı, hafif ve organik beslenmeyi öneriyor!

Ramazanı sağlıklı ve enerji dolu geçirmek için doğal ve organik beslenmenin katkısı yadsınamaz bir gerçek. Peki beslenmenin uzmanları bu konuda neler öneriyor? Önemle üstünde durulan ve ramazan boyunca dikkat etmemiz gereken altın öğütleri sizler için paylaşıyoruz! Herkese keyifli ve organik bir ramazan geçirmesini dileriz!

  1. Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
  2. Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.
  3. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur.
  4. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.
  5. Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vd. içmeye özen gösterilmelidir.
  6. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
  7. Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.
  8. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.
  9. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.
  10. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.
  11. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.

Kaynak: beslenme.gov.tr

Organik Rosto

MALZEMELER

  • 1 bütün organik nuar (yaklaşık olarak 1,5 kg civarı)
  • 2 adet olgun organik domates
  • 2 yemek kaşığı organik domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı organik tarhun
  • 1 tatlı kaşığı organik kekik
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pepper steak
  • 4 adet defne yaprağı
  • Himalaya Tuzu

 

Tüketicilerimizden, ekstansif bakliyat üretiminde oldukça yaygın olarak kullanılan glifosat ile ilgili zaman zaman sorular alıyoruz. Sizleri bu hafta son yıllarda, oldukça gündeme gelen ve bir herbisit türü olan glifosat hakkında bilgilendirmek istedik.

 

Organik Tarımda Kontrol ve Sertifikasyon

Organik ürünler gerçekten güvenilir mi? Bir ürünün organik olduğunu acaba nasıl anlarız ? Peki doğal gıda ile organik gıda arasında ne gibi farklar var? İşte, tüketicilerimizde en çok kafa karışıklığına neden olan sorular... Bu hafta bu soruların cevapları üzerinde duracağız aynı zamanda organik ürünlerde sertifikasyon işleminden bahsedeceğiz.

Organik Ye, Sağlıkla Büyü!

Çocuğunuz en değerli varlığınız, sizin bir parçanız. Beslenme şekli onun mutlu ve sağlıklı bir birey olarak yetişmesi için en önemli faktör ve belki de en çok dikkat ettiğiniz husus güvenilir ve kaliteli besinlere duyduğunuz ihtiyaç. Günümüz modern üretim teknikleri sayesinde daha ucuz ve standartlaştırılmış yiyeceklere rahatça ulaşabiliyoruz fakat çocuğunuza her gün pişirdiğiniz yemek gerçekte ne kadar sağlıklı?

 

Organik Beslenme

Uzun süreli bir beslenme programı hazırlarken izlenecek en iyi yol elbette ki, günlük besin ihtiyacımızı tamamıyla karşılayacak şekilde beslenme alışkanlığımızı değiştirmek olacaktır. Günümüzde kabul gören en önemli görüş ise insanların yeme alışkanlıklarını fiziksel sağlıklarını korumak adına yüksek miktarda organik besinler yemeye adapte ettiğini gösteriyor. Bu da raf ömrünü uzatmak için paketlenmiş veya kutular halinde satılan işlenmiş gıdaların içerdiği zararlı içeriklerden korunmaya yardımcı oluyor.

Mucize Meyve: NAR

Amerikalı bilim insanları bugünlerde narı tartışıyorlar. Yaşlanmanın ve bir çok hastalığın başlıca sebeplerinden olarak gösterilen, serbest radikallerle savaşmanın bilinen tek ve geçerli metodu, antioksidanlarla zenginleştirilmiş bir diyet uygulamak.